Jeneba, 15, opiskelee pandemian aikana radion avulla


Planin aineettomilla lahjoilla tuet heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen mahdollisuuksia opiskella myös kriisien aikana.

Jeneba,15, ei ole monien muiden sierraleonelaisten tavoin käynyt koulussa maaliskuun jälkeen. Koronapandemian vuoksi koulut ovat olleet suljettuina, mutta hallitus käynnisti nopeasti jo ebolaepidemian aikana käynnissä olleen radio-opetusohjelman.  

Myös Jenaba voi seurata opetusta kahdesti päivässä radion kautta. Aiemmin haasteena oli kuitenkin se, että hänen kotonaan ei ollut radiota. ”Jouduin menemään serkkujeni luokse voidakseni kuunnella opetusta”, Jeneba sanoo.  

Työntekijämme Sierra Leonessa toteuttivat selvityksen, jonka mukaan suurimmassa osassa kodeista ei ole radiota. Mikäli kotona on radio, tytöt eivät yleensä saa mahdollisuutta kuunnella sitä. Tästä syystä Plan tilasi 25 000 aurinkoenergialla toimivaa radiota jaettavaksi tytöille. Jeneba oli yksi ensimmäisistä radion saaneista.  

”Kuullessamme, että Plan jakaisi meille radioita, olimme todella iloisia”, Jenaba kertoo. ”Kun viimein sain radioni, pidin sitä käsissäni ja sanoin itselleni, että en enää koskaan jää opinnoistani paitsi.”   

Koronapandemia on sulkenut kouluja ympäri maailmaa ja vaikuttanut yli miljardin lapsen koulutukseen. Maailman heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen elämässä pandemian vaikutuksen näkyvät pitkään: koulujen ollessa suljettuina tytöt altistuvat väkivallan ja hyväksikäytön riskille. Koulutuksen keskeydyttyä monet tytöt eivät enää koskaan palaa kouluun. Tyttöjen koulutuksen tukeminen onkin nyt entistä tärkeämpää.

Anna lahjaksi tyttöjen koulutus >>
Katso kaikki aineettomat lahjat >>

 

Edellinen Seuraava