”Koulu on minun paikkani avioliiton sijaan"


Planin aineettomilla lahjoilla tuet heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen koulutusta.

16-vuotias etiopialainen Medhanit huomasi eräänä päivänä koulusta palatessaan, kuinka hänen vanhempansa keskustelivat kylän vanhimpien kanssa. Kun Medhanit astui huoneeseen, keskustelu loppui.

– Arvasin, että he suunnittelivat jotain, joka liittyy minuun, Medhanit kertoo.  

Hän huolestui entistä enemmän, kun koulussa alkoi levitä huhuja hänestä.

– Näin oppilaiden tuijottavan minua ja puhuvan toisilleen. En tiennyt mistä on kyse, kunnes äitini kertoi uutiset minulle. Minun oli suunniteltu menevän naimisiin, Medhanit sanoo.

Etiopiassa kaksi viidestä tytöstä menee naimisiin alle 18-vuotiaana ja joka viides tyttö alle 15-vuotiaana. Medhanitin kotiseudulla Amharassa jopa 45 prosenttia tytöistä menee naimisiin alaikäisinä.

Medhanit oli järkyttynyt uutisesta. Hän kuului koulussaan Planin järjestämään kerhoon, jossa oli oppinut varhaisten avioliittojen vaaroista.

– Tiesin, että alaikäisten avioliitot ovat iso ongelma yhteisössämme. En olisi kuitenkaan ikinä uskonut, että asia osuu omalle kohdalleni, Medhanit sanoo.

Vanhemmat kertoivat, että Medhanitin isosisko oli menossa naimisiin, ja tulisi halvemmaksi, jos Medhanit menisi naimisiin samaan aikaan. Vanhemmat olivat valinneet Medhanitin puolisoksi vanhemman miehen, joka työskenteli perheen maatilalla.

Medhanit aneli vanhempiaan perumaan avioliiton.

– Lakkasin puhumasta heille. Lopetin myös syömisen kotona ja söin isoäitini luona, Medhanit kertoo.

Vanhemmat yrittivät estää tyttärensä koulunkäynnin ottamalla pois hänen koulukirjansa ja -laukkunsa. Medhanit uhmasi vanhempiaan ja lähti kaikesta huolimatta kouluun. Medhanit kertoi asiasta opettajilleen ja enolleen, ja opettajat tulivat kotiin keskustelemaan.

– Isosiskoni sanoi myös, ettei aio mennä naimisiin, jos minun avioliittoani ei ensin peruta, Medhanit kertoo.

– Keskustelun jälkeen vanhempani ymmärsivät, että koulu on minun paikkani avioliiton sijaan. He eivät olleet tienneet, miten hyvin pärjään koulussa. He olivat iloisia kuullessaan, että minusta voisi tulla mitä tahansa.

Medhanit on ylpeä, että hänen isänsä on alkanut vastustaa varhaisia avioliittoja.

– Isäni on saanut jo peruttua yhden ystäväni avioliiton. Jos olisin itse joutunut naimisiin, olisin nyt varmaankin teiniäiti. Nyt aion opiskella lakimieheksi ja puolustaa tyttöjen oikeuksia.

Anna lahjaksi tyttöjen koulutus >>
Katso kaikki aineettomat lahjat >>

Edellinen Seuraava