“Nyt voimme käydä koulua kuukautisten aikana”


Planin aineettomilla lahjoilla autat tyttöjä käymään koulua myös kuukautisten aikana. Lue Awan tarina.

Burkinafasolainen Awa, 13, muistaa, miten hankalaa koulunkäynti oli aiemmin vain sen takia, ettei koulussa ollut kunnollisia vessoja.  

“Tytöille ja pojille ei ennen ollut koulussamme omia vessoja. Jouduin käymään vessassa ulkona pusikossa. Monet kaverini jäivät kotiin aina, kun heillä oli kuukautiset.”

Planin tuella Awan kouluun on tehty erilliset vessat tytöille ja pojille. Nyt tytöt voivat huolehtia hygieniastaan helposti kuukautisten aikana. Tytöt ovat myös Planin avulla oppineet valmistamaan uudelleenkäytettäviä kuukautissuojia.  

“Nyt vessat ovat loistavat ja niissä on yksityisyyttä. Vaihdamme siteen vessassa ja voimme palata luokkaan”, Awa kertoo.

Awalla on kuulovamma. Hänen haaveensa on tulla myöhemmin opettajaksi, mutta Burkina Fasossa kunnollisen koulutuksen saaminen on tytöille haaste. Vielä vaikeampaa kouluttautuminen on tytöille, joilla on jokin vamma. Monet tytöt kokevat sukupuolittunutta väkivaltaa ja joutuvat alaikäisenä naimisiin ja jäävät pois koulusta. Siksi niinkin tavallinen asia kuin kuukautiset ei saisi estää tyttöjen opiskelua.

Awan koulun opettaja Georgette muistaa, miten paljon kuukautiset vaikuttivat aiemmin tyttöjen koulunkäyntiin.  

“Ennen kuin saimme omat vessat tytöille ja pojille, monet oppilaani jäivät kotiin kuukautisten aikana. Osa tytöistä päätyi lopulta keskeyttämään koulunkäyntinsä kokonaan. Monen tytön koulusuoritukset kärsivät, jos heidän kuukautisensa osuivat samaan aikaan kokeiden kanssa”, Georgette sanoo.

Georgetten mielestä on tärkeää varmistaa, että tytöt voivat käydä kouluaan. Muuten heidän mahdollisuutensa eivät toteudu.

“Haluaisin kaikkien ymmärtävän, että tytöt voivat rakentaa tätä maata yhtä paljon kuin pojat. Kun kouluttaa tytön, kouluttaa samalla koko kansakuntaa.”

Haluamme, että jokaisella on mahdollisuus käydä koulua kuukautisista huolimatta. Myös sinä voit olla mukana. Anna tänä jouluna lahja, jonka avulla tytöt pääsevät kouluun.    

Lahjakaupastamme löydät kestositeet tytölle ja monta muuta aineetonta lahjaa.

Tutustu lahjoihin >

Edellinen Seuraava