”Olen huolissani, ettei ruokaa ole tarpeeksi vauvalleni”


Mosambikin Cabo Delgadoa koettelee vakava ruokapula. Se osuu kovimmin maansisäisiin pakolaisiin, erityisesti tyttöihin ja naisiin. Lue Adan tarina.

Mosambikin Cabo Delgadossa on käynnissä monisyinen humanitaarinen kriisi. Väkivaltaisuudet ovat koetelleet Tansaniaan ja Intian valtamereen rajautuvan syrjäisen maakunnan asukkaita vuodesta 2017. Tämän vuoden alussa erityisesti islamististen ryhmien hyökkäykset kiihtyivät.

Kaasuvaroiltaan rikasta mutta väestöltään köyhää maakuntaa on kohdannut laaja ruokapula, joka johtuu levottomuuksien lisäksi luonnonkatastrofeista. Ilmastonmuutos on voimistanut hirmumyrskyjä, tulvia ja kuivuuskausia.

Cabo Delgadon alueella asuu yli 2,2 miljoonaa ihmistä, joista jo 800 000 on joutunut jättämään kotinsa hengenvaaran, pelon ja nälän takia. Valtaosa heistä on maansisäisiä pakolaisia.

Ada on nuori kolmen lapsen äiti. Hän pakeni levottomuuksia ja asuu nyt hylätyssä majassa Chiuren alueella.  

Joinakin päivinä Adan perhe saa ruokaa naapureilta, jotka ovat myös pakolaisia. Ada kertoo, että paikalliset kohtelevat pakolaisia vihamielisesti ja kehottavat heitä lähtemään kotiin.

Adan taaperoikäinen poika kärsii ripulista ja vatsan turvotuksesta. ”Olen huolissani, ettei ruokaa ole tarpeeksi vauvalleni”, Ada sanoo. Kun ruokaa ei ole, Ada kerää lehtiä savannilta ja keittää niistä teetä.

”Täällä maa on niin kuivaa, että harvat vihannekset menestyvät. Kotona meillä oli hedelmällistä maata. Niin monet meistä haluaisivat mennä takaisin, mutta kotiseudullamme tapetaan yhä ihmisiä.”

Ostamalla aineettoman lahjan autat lapsia kasvamaan turvassa ja terveinä. Lahjakaupastamme löydät lääkkeitä ja ravintoa -lahjan sekä monta muuta aineetonta lahjaa.  

Tutustu lahjoihin >

Edellinen Seuraava