”Olen saanut itsevarmuutta lukutaitokerhosta"


Planin aineettomilla lahjoilla tuet heikoimmassa asemassa olevien tyttöjen koulutusta.

– Lukutaitokerho on loistava paikka minulle, kertoo 9-vuotias Lamboud. Laosilainen tyttö on osallistunut kahden vuoden ajan Planin järjestämään lukutaitokerhoon, jossa lapset käyvät koulupäivänsä jälkeen.

Lamboud kuuluu khmuiden etniseen ryhmään. Moni vähemmistöryhmiin kuuluva lapsi lopettaa koulunkäyntinsä varhain. Syynä ovat usein heikot laon kielen taidot, jotka tekevät opiskelusta hankalaa.

– Kerhossa leikimme, pelaamme, laulamme ja luemme kirjoja. Ihan aluksi etenkin me tytöt olimme arkoja osallistumaan. Planin kouluttama vapaaehtoistyöntekijä kuitenkin rohkaisi meitä, ja olemme saaneet itsevarmuutta, Lamboud kertoo.

Lamboud asuu vuoristoisella seudulla ja kävelee kouluun joka päivä veljensä kanssa. Koulu sijaitsee toisella vuorella, ja lapsilla kestää 15 minuuttia kävellä sinne. Lamboud on iloinen, koska Plan on rakentanut kouluun vessan ja peseytymispaikan.

– Olen oppinut paljon hygieniasta ystävieni kanssa. Tykkäämme käsien pesusta!

Lamboudin isä on mukana järjestämässä kotikylän opetusasioita ja hän osaa tarjota mahdollisuuksia sekä tytöille että pojille. Monissa perheissä pojille tarjotaan yhä enemmän mahdollisuuksia opiskeluun. Se surettaa Lamboudia.

Lamboudin tavoitteena on jatkaa opiskelua. Kotikylässä ei ole koulua jatko-opiskeluun, joten lasten täytyy siinä vaiheessa muuttaa kaupunkiin ja asua yhteismajoituksessa.

– Unelmani on olla myöhemmin opettaja kotikylässäni. Rakastan laon kieltä ja ymmärrän, kuinka etnisten vähemmistöjen lasten on hankala opiskella kieliä koulussa. Haluan opettaa lapsia ja auttaa heitä oppimaan laon kieltä, Lamboud sanoo.

– Planin kerhossa olen saanut ystävieni kanssa itsevarmuutta käyttää laon kieltä. Uskallamme nyt leikkiä poikienkin kanssa. Olen oppinut, että tytöt voivat tehdä samoja asioita kuin pojatkin.

Anna lahjaksi tyttöjen koulutus >>
Katso kaikki aineettomat lahjat >>

 

Edellinen Seuraava