Siemenistä ruokaa ja lisätienestiä


Tiruye Wondimu on kolmen lapsen yksinhuoltaja. Lapsista nuorin on kahdeksanvuotias, vanhin jo 19.

Syrjäisessä vuoristokylässä Etiopian Bugnassa elanto on usein tiukassa. Takapihalla kasvavat sipulit, kaalit, tomaatit ja mango ovat tärkeitä ravinnon lähteitä.

Siemenet niihin 35-vuotias Tiruye sai Planilta. Osa lajeista, kuten mango, on hänelle uusi tuttavuus. Sitä ei perinteisesti ole viljelty täälläpäin Etiopiaa.

Ulkoministeriön ja lahjoittajiemme tukeman humanitaarisen hankkeen tavoitteena on parantaa vakavan kuivuuden koetteleman alueen ruokaturvaa ja monipuolistaa viljelyä ravinteikkailla lajikkeilla, jotka kestävät paremmin kuivuutta. Niiden avulla perheet voisivat saada myös lisätienestejä. Kuivuutta kestävät viljalajikkeet antavat tavanomaista lajiketta paremman sadon.

– Plan koulutti meitä viljelemään näitä vihanneksia ja hedelmiä. Olen aiemminkin viljellyt, mutta siemenien ostaminen on kallista. Uusien lajikkeiden ansiosta olen nyt saanut lisätuloja, kun olen myynyt siemeniä torilla, Tiruye kertoo.

Viljelyä vaikeuttavat toistuvat kuivuudet ja alueen ankarat elinolot. Jyrkkien vuorien rinteille leviävät pellot muistuttavat enemmän kivipeltoja kuin viljapeltoja. Hedelmällinen maa-aines on pääosin huuhtoutunut pois ilmastonmuutoksen ja viljelyn kiihdyttämän eroosion vuoksi.

Tiruye on siitä onnekas, että hänen pihallaan on pieni tekoallas, josta hän saa kasteluvettä.

Hänen mukaansa Planilta saatu tuki on tuonut jo merkittäviä muutoksia arkeen. Vaikka hän tekee pitkiä työpäiviä, lapset voivat nyt hänen poissa ollessaankin syödä välipalaa, esimerkiksi tomaatteja ja hedelmiä.

– Aiemmin minulla ei ollut rahaa ostaa ruokaa markkinoilta, mikä aiheutti erilaisia vitamiininpuutoksia. Nyt lapseni voivat hakea välipalaa suoraan puutarhasta, eikä minun tarvitse olla huolissani. Lisäksi olen saanut lisätuloja perheelleni myymällä tomaatteja torilla. Kunhan mango kypsyy, saan myös siitä lisätuloja.

Anna lahjaksi supersiemeniä >>

Katso kaikki aineettomat lahjat >>

 

Edellinen Seuraava