Terveystarkastukset pelastavat aliravittuja lapsia


Aineettomien lahjojen avulla autat tunnistamaan ja hoitamaan lasten aliravitsemusta.

Ilmastonmuutoksen koettelemassa Pohjois-Etiopiassa monen perheen elämä on hätäavun varassa. Aliravitut lapset saavat hoitoa Planin tukemilla terveyspisteillä ja klinikoilla.

Vakavasti aliravitut lapset ohjataan alueen terveyskeskukseen. Keskuksen hoitohuoneessa istuu Tamralech Ayenew, 25, kahden lapsensa kanssa. Kolmiviikkoinen vauva nukkuu äidin selässä.

Kaksivuotias isosisko puuhaa tarmokkaasti äitinsä helmoissa. Vielä muutama kuukausi sitten tilanne oli toinen. Tytön käsivarren ympärys oli vain 11,3 senttiä, mikä viittaa vakavaan aliravitsemukseen.

– Hän ei voinut enää syödä tai kävellä, ja hänellä oli ripuli. Tiesin, että hän on vakavasti sairas, ja pelkäsin, että hän kuolee, äiti kertoo.

Tyttö sai aluksi antibiootteja ripuliin sekä seosta, joka tasapainottaa elimistön aineenvaihduntaa. Hoidon toisessa vaiheessa lisättiin ravinnon kaloripitoisuutta. Lapsen paino alkoi nousta.  

Kahden viikon jälkeen tyttö pääsi kotihoitoon. Nyt kriittinen olkavarren mitta on jo 13,2 senttiä, mikä saa äidin hymyilemään.

Terveyskeskuksen johtaja Asageru Mekonen kertoo, että vakavasti aliravittuja lapsia hoidettiin aiemmin ilman kunnollista koulutusta.

– Nyt tiedämme, miten aliravittuja lapsia hoidetaan. Saamme hoitoon tarvittavat lääkkeet ja ravintoseokset Planilta.

Mekonenin mukaan moni äiti keskeytti aiemmin aliravitun lapsensa hoidon, eikä keskuksella ollut keinoja seurata lasten vointia. Syykin selvisi: äidit joutuivat päivittäin kävelemään jopa monen tunnin matkan kotiin ja takaisin keskukseen, koska heille ei ollut yöpymispaikkoja tai keittiötä. He eivät halunneet jättää lapsiaan yksin.

– Planin tuella rakensimme tilat yöpymiseen sekä keittiön, jossa äidit voivat valmistaa ruokaa. Sen jälkeen hoitojen onnistumisprosentti on noussut huomattavasti.

Aineettomat lahjat auttavat lapsia ja tyttöjä esimerkiksi Ugandassa, Mosambikissa, Etiopiassa, Laosissa, Jordaniassa ja Nigeriassa.

Lapsen terveystarkastus -lahjalla järjestämme pienten lasten terveystarkastuksia aliravitsemuksen tunnistamiseksi ja hoitamiseksi. Opetamme äidit tunnistamaan aliravitsemuksen merkit, jotta he osaavat viedä lapsensa tarvittaessa hoitoon lähimpään terveyskeskukseen.

Seuraamme aliravittujen lasten ja äitien hyvinvointia terveyskeskuksissa ja annamme heille ravintolisiä ja lääkkeitä. Neuvomme myös vanhempia ravinteikkaan ruoan merkityksestä ja koostumuksesta. Hyvin ravittu ja terve lapsi jaksaa oppia ja leikkiä.

Anna lahjaksi lapsen terveystarkastus >>
Katso kaikki aineettomat lahjat >>

Edellinen Seuraava