Turvaringissä tytöt vaativat loppua lapsiavioliitoille


Planin aineettomien lahjojen avulla autat tyttöjä pelastamaan ystäviään lapsiavioliitoilta.

Sambiassa jopa kolmasosa tytöistä avioituu alaikäisenä. Monesti lapsiavioliitto on seurausta lapsiäitiydestä – tai toisin päin. Siksi lapset ja nuoret ovat muodostaneet Planin tuella kouluihin ryhmiä, jotka lisäävät muiden lasten sekä vanhempien tietoisuutta lapsiavioliitoista ja muista lasten oikeuksia rikkovista ilmiöistä.

Yksi ryhmistä toimii koulussa maan itäosassa. Siihen kuuluu parikymmentä 11–17-vuotiasta tyttöä. Ryhmä seuraa muiden tyttöjen läsnäoloa koulussa, jäljittää poissaolevia tyttöjä sekä selvittää syyt poissaoloihin.

– Jos meille selviää, että tyttö ei tule kouluun, koska hänen vanhempansa haluavat naittaa hänet, me yritämme opastaa vanhempia päästämään tytön avioliiton sijaan takaisin kouluun – jopa siinä tapauksessa, että tyttö on raskaana, ryhmässä toimiva Precious kertoo.

Ryhmä on pelastanut monia tyttöjä lapsiavioliitoilta. Precious muistelee tapausta, jossa mies houkutteli nuoren tytön lupautumaan avioliittoon kanssaan ostamalla tälle kännykän ja ruokaa. Tyttö otti lahjukset vastaan, vaikka edes hänen vanhempansa eivät tukeneet naimisiinmenoa.

– Vierailimme tytön luona ja kerroimme hänelle lapsiavioliiton vaaroista, kuten synnytykseen liittyvistä komplikaatioista sekä köyhyydestä koulutuksen puutteen seurauksena. Me myös varoitimme, että mies pidätetään, koska avioliitto on laiton, jos tyttö on alle 16-vuotias. Tyttö ymmärsi viestimme, palautti kännykän miehelle ja on nyt taas koulussa kanssamme.

Aineettomat lahjat auttavat lapsia ja tyttöjä esimerkiksi Ugandassa, Mosambikissa, Etiopiassa, Laosissa, Jordaniassa ja Nigeriassa.

Turvarinki-lahjalla perustamme nuorten vertaisryhmiä, joissa tytöt ja pojat oppivat oikeudestaan päättää omasta kehostaan, seksuaali- ja lisääntymisterveydestä, taloudellisesta toimeentulosta ja toimimisesta lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Ryhmissä nuoret saavat tukea ikätovereiltaan ja apua esimerkiksi sukuelinten silpomisen tai lapsiavioliiton uhatessa. He jakavat tietoa ja muuttavat asenteita omissa yhteisöissään ja voivat tehdä vaikuttamistyötä esimerkiksi lapsiavioliitot kieltävien lakien edistämiseksi.

Lahjoittajana kuulet meiltä säännöllisesti, kuinka apu menee perille.

Anna lahjaksi turvarinki >>
Katso kaikki aineettomat lahjat >>

Edellinen Seuraava